U sjećanje na Josipa Barčana; temu ženskog tijela provukao kroz više likovnih tehnika

0
1787

U emotivnoj večeri u kojoj se okupila obitelj, prijatelji i poznanici Josipa Barčana kao i brojni poklonici umjetnosti s područja Lipika i Pakraca, 9. lipnja u Multikulturalnom centru Lipik svečano je otvorena retrospektiva Josipa Barčana koja donosi zanimljivu i vrlo raznoliku zbirku likovnih djela načinjenih slikarskim tehnikama ulja na platnu, bakroreljefa i duboreza. Kao osnovna tema koja se prožima kroz većinu djela su aktovi i prikazivanje ljepote ženskog tijela.

Uvodno je sve pozdravila ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić koja je rekla kako se radi o istaknutom i poznatom pedagogu, nastavniku biologije i kemije, bivšem ravnatelju osnovnih škola u Badljevini i Pakracu te kako je izložba upriličena u prigodi manifestacije Lipanj u Lipiku na inicijativu Josipovih unuka Ivane, Tihane, Marka i Vlatke. Josip Barčan zbog teške bolesti napustio nas je 1989. godine, a slikarskim tehnikama počinje se baviti početkom 80-ih, zadnjih nekoliko godina života te je ostavio iza sebe 21 likovno djelo.

O likovnom stvaralaštvu govorio je Siniša Njegovan Starek koji je i osobno jako dobro poznavao autora budući da su i radili skupa kao što su bili i obiteljski prijatelji. Rekao je kako ovakve izložbe još nije bilo u Lipiku, budući da je i ovo prva izložba za nekog autora koja je organizirana posthumno, a zanimljiva su i sama djela autora kojih nema puno, a radi se o vrlo različitim tehnikama u kojima je autor tražio sebe i svoj likovni izraz.  “Ljepotom ženskog tijela, prikazivanog u maniri Henri Matissa, pokušava prikazati svoju opsesiju ženskom ljepotom i vedrinu svog karaktera, ali toj ljepoti i erotičnosti, nažalost, dodaje tamne tonove, zagasitu boju, navlačeći joj neraskidive okove (Okovana ljepota)”, stoji u njegovom likovnom osvrtu te kako po karakteru vedar, veseo, sklon humoru i satiri, ali i sistematičan u svom djelovanju kazalo bi se da će mu i djela biti takova, ali ne, slike nisu odraz karaktera već odraz podsvijesti o teškoj bolesti. “Kako bi to nekako bar pokušao zaboraviti počinje raditi duboreze opet istim motivima, ali kod duboreza potrebno je biti potpuno koncentriran što znači zaboravite, podsvijest je potisnuta i svijest je prenesena na vaš rad te su tad nastala likovna djela koja su kompozicijski izvanredna djela.”, rekao je Starek te objasnio i tehniku bakoreljefa, kao vrlo zahtjevnu tehniku kvrckanja i trajbanja o bakrenu ploču o kojoj nema puno niti u enciklopedijama niti se može baš naći danas tko se time bavi.

Prigodnim riječima obratio se i Josipov učenik Ivan Molnar, a izložbu koja se može pogledati do 1. srpnja svečano je otvorio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Glazbenom točkom na klaviru upotpunio ju je Andrej Žili, učenik 5. razreda OGŠ Pakrac, a emotivno pismo djedu pročitao je unuk Marko Barčan u kojem stoji kako ga i nije pravo poznavao, budući da je imao samo pet godina kad je otišao iz njegovog života,  no kako se “Čovjeka prepoznaje po njegovim djelima te kad gledam ova djela oko sebe, a i ljude koje si okupio nakon gotovo tri desetljeća – koliko te nema – vidim da si uživao čast i poštovanje u društvu, da si živio zanimljiv život i da si u svemu tome uspio biti slobodnog duha.”.