Tamo gdje je sve po mom

0
1609

„Jer tamo je sve po mom“, rekla je Alenka Višnić zašto se bavi izradom unikatnog nakita 23. veljače u ispunjenoj galeriji Multikulturalnog centra Lipik na izložbi koja je privukla brojne Lipičanke i Pakračane odnosno Pakračanke i Lipičane.

Alenka Višnić izradom nakita bavi se već petnaestak godina, a uz to bavi se slikarstvom i oblikovanjem gline što su njezini hobiji. Izloženi nakit 90% izrađen je od poludragog kamenja, a osim toga korištena je žica, metal, školjke i drvo. Svaka žena voli imati bar jedan komad, a nakit je poseban ukras uz svaku odijelo ili kostim.“, rekla jeJasna Molnar-Kukić, ravnateljica knjižnice, pozdravivši sve prisutne i zahvalivši im se na dolasku na izložbu. Također je dodala kako je posebnost izložbe predivnog nakita to što je po prvi puta izložen u našem gradu te okolici Lipika i Pakraca.

Irina Filjas-Matiljević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, predstavila je ukratko članicu udruge i autoricu izloženog nakita rekavši kako dr. Alenka Višnić, specijalistica ginekologije, koja od prošle godine ponovno živi u Pakracu i radi pakračkoj bolnici te drži tečajeve usput u slobodno vrijeme izrađuje nakit, a ovo joj je već šesta izložba. „Naša udruga ima otvorene ruke za sve članove koji se bave dodatnim aktivnostima osim svog posla.“, rekla je Filjas-Matijević.

„Tamo gdje je sve po mom“

Svaka izložba je vukla svoju crtu, misao vodilju. Na ponekoj je to bila tematika, a na drugoj materijal od kojeg je nakit izrađen. Ovdje me inspiriralo i oduševilo to što je prva izložba s toliko poludragog kamenja u nakitu. Svaki komad tog materijala koji uzmete u ruke je tako čvrst, bogat bojama i dubok. Ne možete vjerovati kako je priroda kadra napraviti nešto takvo, a onda od toga sami učinite novo djelo što čini dodatno zadovoljstvo.“, izjavila je Višnić, autorica nakita, o tome što ju je motiviralo na izradu nakita za šestu po redu izložbu, od kojih je samo jedna bila skupna. Dosad je je izlagala radove samo u Zagrebu, a jučer po prvi put Lipiku i Slavoniji što joj čini posebno zadovoljstvo, priznala je, otkako je prije osam godina prvi put došla u Pakrac te se nastoji uklopiti i dati svoj doprinos društvenom životu ovog kraja.
Dodatni razlog za organizaciju izložbe je humanitarni motiv jer kao članica udruge vrlo rado se priključuje svim aktivnostima za prikupljanje pomoći Ukrajini gdje traju ratni sukobi za koje se ne zna kada će prestati. Tako je dio prihoda od prodanog nakita namijenjen za humanitarnu pomoć Ukrajini koju prikuplja udruga.
O razlogu zašto se bavi izradom unikatnog nakita, rekla je „Meni je ovo, pod navodnicima, bijeg od stvarnosti gdje idem tamo gdje je sve po mom. Tamo radim ono što ja hoću i kako hoću, gdje nitko nema kritike na to.“ Na kraju se posebno zahvalila svojoj majci, Mirjani Višnić, koja je uvijek uz nju na svim izložbama.

Izložbu je otvorio Ivan Molnar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika, čestitavši organizatorima i pozdravivši sve prisutne posjetitelje. „Ovo što sam na prvi pogled ovdje vidio toliko me oduševilo i zaista bih se želio početi nečim sličnim baviti.“, izjavio je Molnar zapanjen ljepotom nakita.

Glazbeni međučin tijekom izložbe odsvirao je na gitari Hrvoje Đurđević.

Izložbu su organizirali Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, Gradska knjižnica i čitaonica Lipik te Grad Lipik. Izložba se mogla pogledati samo jednu večer, a bila je prodajnog karaktera odnosno izložene unikatne primjerke nakita posjetitelji su mogli kupiti.

Autor: Antun Ciglenečki