Slikarstvo na svili Milke Prodanić

0
1639

OTVORENA IZLOŽBA “DAH KISTA I PUTOVANJE KAPI”

“Kao što u ljudskom biću od vajkada tinja onaj čaroban poriv za stvaranjem, njemu, tom sirenskom zovu, poput mnogih nije mogla odoljeti ni slikarica Milka Prodanić. Pa je njezin “put svile” krenuo od srca, preko uma do ruke slikajući kistom od najfinije kaligrafije do site razlivenosti hrabro nanesenih boja”, rekla je Jasna Molnar Kukić predstavljajući jedinstvenu slikaricu Milku Prodanić iz Garešnice čija je izložba “Dah kista i putovanje kapi” otvorena sinoć u Multikulturalnom centru u Lipiku.

Milka Prodanić sinoć je predstavila svoju tehniku oslikavanja na svili koja je, kako je rekla, neuobičajena i rijetka tehnika koja se kod nas upotrebljava te na način kojim je rađena bliskija je ulju na platnu.
“Na mojim slikama prevladava snažan kolorit i linija, a motivi su različiti od mrtve prirode, krajolika do snoviđenja i apstrakcije. Slikanje na svili je neobično i izazovno, ali zato vrlo komorno, osobno te slikarstvo za ugodu i užitak. Takvo slikarstvo ne uznemirava i ono opušta, a žene naročito znaju što za njih svila znači, ona na neki način “miriši” na luksuz”, naglasila je Prodanić.

Izložbu je otvorio Slobodan Katunar, lipički dogradonačelnik, rekavši kako je ova izložba jedinstvena u Lipiku, a za glazbeni ugođaj pobrinule su se članice vokalnog sastava “Međuvođe” iz Garešnice koje su posjetitelje počastile s nekoliko tradicijskih napjeva. Građani će izložbu moći vidjeti do 20. travnja.

Milka Prodanić rođena je u Garešnici, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i povijest umjetnosti i profesorica je na Općoj gimnaziji u Garešnici gdje vodi likovnu grupu. Slikarstvom se bavi od mladosti, da bi u Beču upoznala tehniku slikanja na svili i time odredila svoj stvaralački put i izraz. Pored slikarstva, svoj interes iskazuje i u domeni primijenjene umjetnosti te je članica Hrvatskog likovnog društva u Zagrebu. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i međunarodnim slikarskim natjecanjima.

Autor: Iva Milinčević