Poezija kao odjek djetinjstva

0
991

KNJIŽEVNA VEČER I IZLOŽBA OBITELJI LISENKO U LIPIKU

“Knjiga je nastala iz šale. Darija je kao 6-godišnja djevojčica vrlo brzo savladala hrvatski jezik i na moju molbu, sastavili smo i prve naše radove. Prvu knjigu dječje poezije izdali smo 2002. godine, a naziv “Ide svašta” dobila je po Darijinoj najboljoj pjesmi”, rekao je Jurij Lisenko, koautor knjige dječje poezije “Ide svašta” koja je predstavljena sinoć u Multikulturalnom centru u Lipiku.

Uz Jurija, dječje pjesme u knjizi napisala je i kćer Darija koje su, kako je rekla, njezin odjek djetinjstva. Sada piše pjesme za odrasle inspirirane srednjim vijekom pošto je studentica povijesti umjetnosti, ali i poeziju sa socijalnim motivima te o životu ljudi i situacija kojima je okružena naglasivši kako joj je poeziju lakše pisati na hrvatskom nego na ukrajinskom jeziku.

Posjetitelji su mogli čuti Darijine najdraže stihove, ali i nekoliko najboljih dječjih pjesama koje su, uz autora, pročitali i najmlađi Kristijan Matijević i Andrij Lisenko, a za glazbenu podlogu pobrinuli su se srednjoškolci Toni Mandušić i Grgur Špančić.

Osim poezije, večer je bila posvećena i Darijim slikama koje je po prvi puta izložila u Lipiku. Njezini grafički crteži ustvari su dio novog pravca u slikarstvu, takozvanog “doodle art”, u kojem prevladava tehnika iscrtavanja kemijskom olovkom. “U svojim radovima koristim boju, simbole i ukrajinske tradicionalne motive, a u mojim crtežima svatko može vidjeti ono što želi”, rekla je Darija Lisenko.

Organizator ove kulturne večeri bila je Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva u suradnji s lipičkom gradskom knjižnicom i čitaonicom.

Autor: Iva Milinčević