Izložba ukrajinske baštine zaštićene od UNESCO-a u Lipiku

0
1678

14Izložba ukrajinske baštine zaštićene od UNESCO-a u Lipiku

U organizaciji Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, Grada Lipika i Gradske knjižnice i čitaonice Lipik 18. kolovoza (utorak) u 10 sati u Multikulturalnom centru Lipik održat će se svečano otvorenje izložbe „Petrikivski rospis“. Izložba prikazuje dio umjetničke baštine iz Dnipropetrovske regije te je prepoznata i tražena u cijelom svijetu stoga je i dobila zaštićeni status UNESCO-a.

Izložba se održava u sklopu program obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine te odavanja počasti velikanu ukrajinskog naroda Ivanu Franku koji se održava istog dana s početkom u 9 sati u parku u Lipiku ispred Frankovog spomenika.Na programu će biti prisutno i 130 djece iz Ukrajine, izbjeglica u dobi od 12 do 16 godina te 15 odraslih u njihovoj pratnji koji su od 5. do 17. kolovoza stigli u Hrvatsku na ljetovanje.

Podsjetimo, Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik u više navrata sudjelovala je u pružanju i prikupljanju pomoći za stradale iz Ukrajine. Uz organizaciju humanitarnog koncerta „Hrvatska i Ukrajina – zajedno smo“ na kojem su počasni gosti bili pripadnici Ukrajinske nacionalne garde koje su došle u Hrvatsku na liječenje i rehabilitaciju, organizirali su uz pomoć Grada Lipika prihvat prve grupu od 150 djece iz Ukrajine koji su Lipiku boravili 1. lipnja na proputovanju prema Jadranu, a Udruga ih je opskrbila sa školskim priborom, higijenskim potrepštinama, slatkišima i suvenirima.

„Uz neprestane vojne sukobe na istoku Ukrajine koji ne prestaju više od godinu dana grad Dnipropetpovsk i regija iz koje potječe ova umjetnička izložba primila je na tisuće izbjeglica. Između ostalog i djecu koja su došla na odmor u Hrvatsku.“, rekla nam je Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik i dodaje kako su djeca u kratkom roku morali ostaviti svoje domove, škole i prijatelje, neki su ostali bez roditelja i obitelji te su bili primorani iseliti iz Donecka i Luganska i skoro godinu dana smješteni su Dnipropetrovsku i okolici.

„Boravak u Hrvatskoj koji smo im zajedničkim naporima osigurali bit će im vjerojatno jedina lijepa uspomena i pokušaj da barem malo zaborave na osobne tragedije.“, zaključuje Irina.