Jedinstvena izložba ukrajinske baštine

0
1312

aktualnolight_elementi1072slika1

“Petrikivski rospis” naziv je izložbe je koja je danas otvorena u Multikulturalnom centru u Lipiku u sklopu programa obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine, a kojeg je organizirala Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, Grad Lipik i lipička gradska knjižnica i čitaonica.

Riječ je o izložbi koja prikazuje dio umjetničke baštine iz Dnipropetrovske regije te je prepoznata i tražena u cijelom svijetu stoga je i dobila zaštićeni status UNESCO-a, a programu je prisustvovalo i 130 djece iz Ukrajine, izbjeglica u dobi od 12 do 16 godina te 15 odraslih u njihovoj pratnji koji su od 5. do 17. kolovoza stigli u Hrvatsku na ljetovanje.

Izložbu je, uz lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, otvorio ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko rekavši kako danas u Lipiku borave djeca koja su zbog vojnih sukoba na istoku Ukrajine došla u regiju iz koje potječe ova umjetnička izložba.

“Zahvaljujem što ste u Lipik donijeli ovaj dio ukrajinske kulture i izložbu koja je upriličena upravo danas kada smo ugostili djecu iz Ukrajine”, rekla je Jasna Molnar Kukić, ravnateljica lipičke knjižnice naglasivši kako će građani ovu jedinstvenu izložbu moći pogledati narednih par dana.

Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik sudjelovala je u pružanju i prikupljanju pomoći za stradale iz Ukrajine organizacijom humanitarnog koncerta “Hrvatska i Ukrajina – zajedno smo” na kojem su počasni gosti bili pripadnici Ukrajinske nacionalne garde koje su došle u Hrvatsku na liječenje i rehabilitaciju, a organizirali su i prihvat prve grupe od 150 djece iz Ukrajine koji su Lipiku boravili 1. lipnja na proputovanju prema Jadranu.

Prije otvaranja izložbe delegacija Grada Lipika i ukrajinskog veleposlanstva odale su počast poznatom ukrajinskom književniku Ivanu Franku u lipičkom parku gdje se nalazi njegov spomenik, a koji je dio života proveo u Lipiku.