Djeca iz Ukrajine na povratku s ljetovanja prisustvovala otvorenju izložbe

0
1247

aktualnolight_elementi1234slika1

Priča o humanoj akciji splitskog nogometnog menadžera Ivice Pirića nastavljena je i kolovozu kada je druga grupa od 130 djece izbjeglica iz Donecka i Luganska te djece ukrajinskih branitelja ljetovala u Makarskoj, Trogiru i Rogoznici.

Na povratku s ljetovanja prema Ukrajini tri autobusa djece s njihovim pratiteljima uvečer 17. kolovoza stigli su u Lipik, a ujutro 18. kolovoza prije polaska za Kijev prisustvovali su otvorenju izložbe “Petrikivski rospis” u Multikulturalnom centru u Lipiku povodom obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine, a kojeg je organizirala Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, Grad Lipik te Gradska knjižnica i čitaonica Lipik.

Danas otvorena izložba prikazuje dio umjetničke baštine iz Dnipropetrovske regije koja je prepoznata i tražena u cijelom svijetu stoga je i dobila zaštićeni status UNESCO-a. U programu otvorenja s par glazbenih i literarnih izvedbi sudjelovalo je nekoliko djece iz skupine od 130 ukrajinskih izbjeglica u dobi od 12 do 16 godina koje su s 15 odraslih u njihovoj pratnji od 5. do 17. kolovoza boravili na ljetovanju u Hrvatskoj.

Izložbu je, uz lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu i ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasnu Molnar-Kukić, otvorio ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko rekavši kako danas u Lipiku borave djeca koja su zbog vojnih sukoba na istoku Ukrajine došla u regiju iz koje potječe ova umjetnička izložba. “Zahvaljujem što ste u Lipik donijeli ovaj dio ukrajinske kulture i izložbu koja je upriličena upravo danas kada smo ugostili djecu iz Ukrajine.”, rekla je Jasna Molnar Kukić naglasivši kako će građani ovu jedinstvenu izložbu moći pogledati tijekom sljedeća dva tjedna.

S glazbenim i literarnim točkama odnosno pjesmama ukrajinskih književnika i velikana Ivana Franka te Tarasa Ševčenka koja su djeca izvela na otvorenju izložbe prisutne je upoznala Irina Matijević iz Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. Irina Matijević također se zahvalila svim ustanovama, udrugama i poduzećima te volonterima iz Pakraca, Lipika i Zagreba koji su svojim doprinosom pomogli udruzi pri organizaciji boravka djece u Hrvatskoj. Nakon izvedbi dječak čiji je otac ukrajinski branitelj predao je gradonačelniku Kasani ukrajinsku zastavu, dar njegovog oca, na što je gradonačelnik uzvratio poklonivši dječaku hrvatsku zastavu za njegovog oca.

Djeca iz Ukrajine nisu došla praznih ruku u Lipik nego su prijateljstvo uzvratili darovima za djecu Lipika koje je primila Marica Melić, koordinatorica inicijative Grad Lipik-Prijatelj djece. Poklone djece Ukrajine inicijativa Grad Lipik-prijatelj djece podijelit će lipičkoj djeci u rujnu.

Prije otvorenja izložbe kod spomenika Ivanu Franku, ukrajinskom književniku koji je dio života proveo u Lipiku, u perivoju Lipika povodom obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine delegacija ukrajinskog veleposlanstva u RH predvođena veleposlanikom Oleksandrom Levčenkom i kulturnim atašeom Jaroslavom Simonovom, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Irina Matijević položili su vijence. Nakon izvođenja ukrajinske nacionalne himne kulturni program su nastavila djeca s više glazbeno-plesnih izvedbi koje su uvježbali na ljetovanju u Makarskoj, Trogiru i Rogoznici.

Djeca iz Ukrajine s pratnjom prenoćila su u Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe Lipik, Učeničkom domu Srednje škole Pakrac i Hotelu Pakrac, a nakon kratkog oproštaja poslije otvorenja izložbe nastavila su svoj put prema Kijevu.
Podsjećamo, Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik u više navrata sudjelovala je u pružanju i prikupljanju pomoći za stradale iz Ukrajine. Uz organizaciju humanitarnog koncerta „Hrvatska i Ukrajina – zajedno smo“ na kojem su počasni gosti bili pripadnici Ukrajinske nacionalne garde koje su došle u Hrvatsku na liječenje i rehabilitaciju, organizirali su uz pomoć Grada Lipika prihvat prve grupu od 150 djece iz Ukrajine koji su Lipiku boravili 1. lipnja na proputovanju prema Jadranu, a Udruga ih je opskrbila sa školskim priborom, higijenskim potrepštinama, slatkišima i suvenirima.