Tradicija đurđevačke Podravine prenesena na predmete svakodnevne upotrebe

0
1412

Izložba oslikanih tanjura motivima podravskog veza „Podravski srcopis“ autorice Anđele Lenhard-Antolin, poznate novinarke iz Đurđevca i članice Hrvatske udruge kreativnih amatera, otvorena je 10. studenog u galerijskom prostoru Multikulturalnog centra Lipik. Izložbu, koja se može razgledati do 21. studenog, otvorili su predsjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Ivan Molnar i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasna Molnar-Kukić.

Uz izložbu oslikanih tanjura motivima podravskog veza autorice Anđele Lenhard-Antolin izloženi su primjerci ručnog rada od Božice Toth, Lipičanke iz Đurđevca.

Poznatu novinarku iz Đurđevca, aktivnu na lokalnoj radijskoj postaji i u mirovini koja oslikanim tanjurima želi sačuvati od zaborava ljepotu izvezenih ili tkanih ukrasa i motiva na tradicionalnom tekstilnom rukotvorju i tkanju podravskih žena predstavile na otvorenju izložbe ispred domaćina i organizatora Jasna Molnar-Kukić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, te ispred gostiju iz Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, predsjednica županijske skupštine.

Autorica u svojim radovima prije svega nastoji prikazati život, a posebno život i tradiciju žena đurđevačke Podravine, ugodnu i težu stranu života naših žena tako da čuva tradiciju rukotvorja žena.“, istaknula je predsjednica Skupštine KKŽ Verica Rupčić pritom se zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici koja ih je zatekla u Lipiku.

Dobrodošlicu u Lipiku brojnoj delegaciji iz Đurđevca izrazili su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić. Gradonačelnik Kasana pritom se zahvalio na suradnji između dva grada, Lipika i Đurđevca, te njihovih stanovnika koja je uspostavljena posredstvom umirovljenog generala HV-a Mladena Markača, od prije nekoliko godina počasnog građanina Lipika. Također se zahvalio na donaciji umjetničkih radova Udruge Peski-Art koji su nastali na nedavno održanoj 4. likovnoj radionici, a bit će stalno postavljeni u prostoru Doma hrvatskih veterana u Lipiku. Primopredaja umjetničkih radova Udruge Peski-Art koja djeluje na području Grada Đurđevca očekuje su 16. studenog.

Da ugodni vizualni doživljaj dobije glazbenu podlogu pobrinuli su se također gosti iz đurđevačkog kraja. Nekoliko pjesama tradicionalnog podravskog vokalnog izričaja izveo je duet Bemian kojeg čine supružnici Ana i Miroslav Betlehem. Dašak Podravine vokalnom izvedbom u Lipik je donijela Ana Betlehem, a sve je na gitari pratio Miroslav Betlehem.

Otvorenje izložbe završilo je uz međusobno darivanje. Prigodne poklone autoricama izložbe Anđeli Lenhard-Antolin i Božici Toth te ostalim gostima uručili su gradonačelnik Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar i ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić. Ni gosti iz Đurđevca nisu došli praznih ruku pa su poklone domaćinima uručili Anđela Lenhard-Antolin i Verica Rupčić, a poseban poklon za svoju kolekciju dobio je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Molnar od predsjednice Udruge žena Đurđevca Mirjane Mišulin.

O radovima Anđele Lenhard-Antolin

Anđela Lenhard-Antolin u oslikavanju tanjura koristi motive i detalje s prebranih i izvezenih stolnjaka, ručnika i prostirčica te narodnih nošnji i zidnih krpa, a sve uz želju i očekivanje da njen mali bijeli oval-tanjur neće završiti kao najveći dio podravskog tradicijskog rukotvorja, zatvoren u ladicama ormara ili etno zbirkama. Svaki od oslikanih tanjura je unikatni primjerak, a na tragu tradicije srednjoeuropskog i gornjohrvatskog, primjeren je ukras na zidovima kuhinja, vitrina blagovaonica i dnevnih boravaka ili pak u rustikalnim prostorima pivnica i klijeti. Poželjan je ukras u domove onih koji štuju i promiču, kao i autorica, tradicijske vrijednosti tekstilnog rukotvorja prije svega đurđevačke Podravine.

Autorica je dosada imala desetak samostalnih izložbi, a jedna samostalna izložba sa 62 autoričina oslikana tanjura je postavljena u „Đurđevačkoj iži“, pivnici hotela „Picok“ u Đurđevcu.

Fotogalerija izložbe „Podravski srcopis“ u Lipiku (10.11.2016.)