Naivu se ne da naučiti, s naivom se rađa…

0
1793

Izložbu slika likovnog smjera naive koje je u protekle dvije godine naslikao amaterski likovni umjetnik iz Lipika, Vlado Paurić, otvorili su 22. studenog u galeriji Multikulturalnog centra u Lipiku gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasna Molnar-Kukić i još jedan likovni umjetnik s ovih prostora Siniša Njegovan Starek. Otvorenje izložbe glazbom su uveličale članice vokalne skupine „Contesse“ uz pratnju voditeljice prof. Tee Silađi na glasoviru.

Naš sugrađanin Vlado Paurić, rodom iz Filipovca, slika već 45 godine. Jedan period života i rada proveo je u Virovitici gdje je primijetio slike podravske naive i na prvi pogled se zaljubio. Kaže kako je podravska naiva jedna od najljepših naiva na svijetu. Izlagao je diljem Hrvatske te u Njemačkoj i Austriji.“, predstavila je autora izložbe ravnateljica Jasna Molnar-Kukić te dodala kako su sva djela koja su izložena nastala u protekle dvije godine od zadnje autorove izložbe ovdje u Lipiku.

O djelima i pristupu umjetnosti autora slika prisutne na otvorenju upoznao je Siniša Njegova Starek, koji se i sam bavi slikarstvom. „Spontanost, istinitost i idiličnost, a pogotovo ovo treće temelji su naivne umjetnosti.“, rekao je Siniša Njegovan Starek te istaknuo kako svaka slika Vlade Paurića sadrži disproporciju, priču i glavnog lika bilo da se radi seljaku ili pijetlu koji priča svoju priču. „No, bitna je disproporcija. Taj pijetao je veći od kuće i od čovjeka, taj pijetao je u prvom planu. Naivni slikari nisu naivni nego su to posebni umjetnici. Naiva se ne da naučiti. S njom se rađate, ili je imate u sebi ili je nemate. Vlado je te sreće tog dara da je u sebi ima i sa svakom svojom slikom on priča priču disproporcije i figuracije.“, rekao je Siniša Njegovan Starek te također istaknuo kako autor bježi od akademizma jer u slikama nema simetrije što je osnova akademizma.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te čestitao autoru slika na još jednoj izložbi i poželio puno uspjeha na drugoj svojoj drugoj izložbi koju će Vlado Paurić postaviti njemačkom gradu Neudstadtu an der Aischu gdje je otvorenje izložbe planirano za 6. siječnja 2017. godine.

Vlado Paurić potom se zahvalio posjetiteljima što su došli pogledati slike, gradonačelniku Kasani i ravnateljici knjižnice Jasni Molnar-Kukić koja se uvijek najviše trudi oko postavljanja i pripreme izložbi. Posebno je istaknuo jedan portret koji je od zadnje izložbe u Lipiku nastao, a radi se o portretu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Inspiraciju za taj portret pronašao je stoga što predsjednica ima veliko srce za Hrvatsku i cijeli narod, istaknuo je Vlado Paurić.

Izložba slika Vlade Paurića u galeriji Multikulturalnog centra Lipik može se pogleda do 1. prosinca tijekom radnog vremena Gradske knjižnice i čitaonice Lipik.

Fotogalerija otvorenja izložbe Vlade Paurića (22.11.2016.)