Šetnja europskim prijestolnicama u Lipiku

0
1595

“Razglednice sjećanja”, naziv je prve samostalne izložbe Nikoline Nenadović svečano otvorene 10. prosinca u Multikulturalnom centru Lipik koja nas kroz sedamnaest ulja na platnu vodi europskim prijestolnicama te objedinjava autoričinu dugogodišnju ljubav prema likovnosti, arhitekturi i putovanjima.

– Ljubav prema likovnosti bila je i ostala dio mene, način na koji sam percipirala i doživljavala svijet. Oduvijek sam uživala u crtanju i slikanju, a ova djela predstavljaju moj prvi sustavni intenzivniji rad u tehnici ulja na platnu. Arhitekturu sam zavoljela nešto kasnije, osobito za vrijeme studija (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu op.a.). Ta ljubav kulminirala je jednim opsežnim istraživanjem i proučavanjem estetike arhitektonskog prostora od prethistorije sve do 21. stoljeća što je ujedno bila tema mog diplomskog rada. Nakon studija ukazale su se prilike za brojna europska putovanja i za mene je to bilo zaista posebno iskustvo i poseban osjećaj, neposredno doživjeti sva djela o kojima sam godinama čitala i proučavala i susresti se u muzejima s velikim djelima majstora koji su tvorili čitavu povijest umjetnosti, rekla je Nikolina o svoje tri ljubavi koje je prenijela na platno.

Prvo djelo koje je nastalo je katedrala Notre Dam, a Nikolina nas je tu večer odvela do pustinjske Sahare u Tunisu pa sve do “Kraja svijeta”, klifova Mohera u Irskoj, u šetnju preko europskih prijestolnica, Pariza, Venecije, Londona, Praga… Slike su nastajale protekle dvije godine od kad je svakodnevno Nikolina bila u procesu stvaranja, a kako je rekla, “inicijalno bi trebalo biti tridesetak slika kako bi oslikala svaku destinaciju s dosadašnjih putovanja međutim osjećala sam da je 17 dovoljan broj u kojoj sam istražila ono što sam željela i imam osjećaj kako ovom izložbom mogu zatvoriti jedno putovanje i otisnuti se u nove izazove.”.

– Nikolina je svojim radom odala počast učiteljskoj struci koja je u današnje vrijeme možda i zapostavljena i ne zauzima ono mjesto kao što je nekad bilo. Ona nakon svog rada u školi kao učiteljica odlazi kući i sjeda u svoj prostor i postaje učenica koja svoj talent pretače u prekrasne slike i razglednice. Njene slike su sjećanja s njezinih putovanja, njezin rukopis je toliko detaljan, iz njih izvire veliki talent koji Nikolina posjeduje., rekla je u najavi izložbe učiteljica Marija Božek dodavši kako Nikolina u svojim slikama proučava sve važne likovne elemente, uči nas što je geometrijska perspektiva, proučava i pokazuje teoriju boja te u konačnici izvire iz akademizma te ulazi u neke svoje posebne teme.

Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, otvorio je izložbu te je povukao paralelu s glazbom kako su u Lipiku prije deset godina nastupali tad mladi studenti, a danas su eminentni umjetnici svjetskog glasa, te da isti uspjeh priželjkuje i Nikolini te vjeruje kako će tako i biti jer se osjeća umjetnička strast.
– Neka te tvoj put odvede vrlo visoko i da nakon deset godina nađeš vremena i otvoriš izložbu kao jedna eminentna umjetnica na višem nivou, rekao je gradonačelnik Kasana.

Otvorenje izložbe u glazbenom dijelu popratili su Lovro Olivieri na klaviru te Ida Jirasek na flauti, a izložba je otvorena svaki radni dan od 8 do 18 sati do 19. prosinca.

Fotogalerija Izložba “Razglednice sjećanja” Nikolina Nenadović