Obiteljska toplina blagdana prikazana na deset načina

0
1121

01

Jedna je od najljepših izložbi u prosincu koja donosi okupljanje obitelji i dragih nam osoba oko blagdanskoga stola što je poseban i emotivan događaj za svakoga od nas otvorena je 14. prosinca po deseti put u Lipiku u pretijesnom prostoru za sve posjetitelje Multikulturalnog centra Lipik. Na 10. izložbi „Uređenje blagdanskog stola“ u organizaciji Gradske knjižnice Lipik i Grada Lipika predstavnici udruga, ustanova i tvrtki iz Lipika, Pakraca, Poljane, Garešnice i Sirača prikazali su deset jedinstvenih pristupa ukrašavanju blagdanskog stola za najtoplije obiteljske trenutke. Dosad najviše izloženih načina ukrašavanja blagdanskog stola u Lipiku može se razgledati do 23. prosinca u vremenu od 8 do 18 sati svakim radnim danom.

Dosad po broju izlagača najbrojniju izložbu ukrašavanja božićnog blagdanskog stola u Lipiku otvorili su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u prisutnosti predsjednika Gradskog vijeća Ivana Molnara uz čestitke povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Toplom obiteljskom ugođaju u prepunoj dvorani glazbenim izvedbama doprinijeli su gosti iznenađenja, pjevački zbor “Međuvođe” iz Garešnice te Predrag i Staša Kukić.

Svake godine uoči blagdana Božića ljudi započinju tradicionalno raditi stvari kojima većina ne zna podrijetlo, ali podrazumijeva se kako se to čini svake godine. Većina tih običaja danas se slavi više zbog tradicije nego zbog posvećenosti vjeri. Blagdansko ozračje koje je zavladalo gradom, obiteljska okupljanja, darivanje i uređenje stanova ikonografija je koja na ljude djeluje očaravajuće. Iako nastala bez onog izvanrednog značenja radost zbog predstojećih blagdana sve nas obuzima. Blagdani su vrijeme kada se većina obitelji okuplja u svojim domovima, kada se u nama budi sjećanje na djetinjstvo, na čestitke postavljene ispod bora, bor ukrašen licitarskim srcima. Načini obiteljske vjernosti ujedno i želja za druženjem povezuju nas, a to im je zapravo i smisao.“, rekla je ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić te poručila posjetiteljima izložbe da u sljedećim danima prošeću gradom, popiju kuhanog vina s prijateljima, pri kupnji bora ili jelke uživaju u mirisu koji će se proširiti sobama pri njihovom kićenju i na kraju da voljenu osobu obavezno poljube pod imelom, a za što su imali priliku i na izložbi. „Osim lijepo uređenog doma za toplinu i cjelokupan doživljaj ipak je najljepše zagrliti svoje najbliže, zagrliti svoju dječicu i stoga vam želim uputiti jednu zamolbu. Želim vam da slušate djecu i razgovarate s njima, da se divite njihovim osjećajima i razumijete ih, da imate povjerenja u djecu i uvažavate njihove stavove. Želim vam da čuvate djecu kao blago jer djeca su svijet kakav bi mogao biti.“, dodala je Jasna Molnar-Kukić.

Potom su gradonačelnik Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Molnar podijelili prigodne poklone i zahvalnice predstavnicama udruga, ustanova i tvrtki koje su ukrasile deset blagdanskih stolova, a pritom su mudro iskoristili poziciju ispod postavljene grane imele.

Među deset izlagača po prvi puta ove godine svoj način ukrašavanja blagdanskog stola prikazale su gošće iz Sirača predstavši poduzeće „Suvenir Sirač-Arbor“ i iz Garešnice koje su predstavljale gradsko komunalno poduzeće „Komunalac Garešnica“. Nijedne godine izložba nije prošla pa tako ni ovaj put bez Udruge žena Lipik čije se predstavnice ponose spontanošću pri ukrašavanju. Božićni stol Zajednice Talijana Lipika u nacionalnim bojama zemlje njihovih predaka koji su potkraj 19. stoljeća došli u naš kraj ne može proći bez božićnog kolača panettone-a. Blagdanski stol Učeničkog doma Srednje škole „Pakrac“ djelo je samih učenika. Dječji vrtić „Kockica“ iz Lipika ponudio je ono po čemu su prepoznatljivi, zelenu i razigranu varijaciju, kakvi su svaki dan u vrtiću. Udruga žena „Hrvatski pleter“ iz Pakraca također nije izostala nijedne godine, a ovaj put predstavnice su se odlučile na odmak od tradicionalnog i zakoračile u moderno doba. Prvi puta su došle predstavnice „Suvenira Sirač-Arbora“ koje su popunile stol proizvodima svoje tvrtke iz drveta, a predstavnice „Komunalca Garešnica“ odlučile su odabrati bijelu boju i temu rođenja za svoje uređenje stola upotpunjeno tradicionalnim hrvatskim kolačima, paprenjacima. Srpsko narodno vijeće Lipik ponudilo je stol bogat tradicionalnim specijalitetima blagdanske kuhinje srpske nacionalne manjine, a središnje mjesto na njihovom stolu pripada božićnom kruhu česnici u kojoj se nalazi novčić odnosno kuna. Tijekom večeri demonstriran je narodni običaj koji se radi na Božić, a tada česnicu članovi obitelji vrte te svako lomi jedan komad. Tko otrgne komad u kojem se nalazi novčić taj će cijelu sljedeću godinu imati sreće i zdravlja. Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik i ove godine ukrasila je stol po tradicionalnim ukrajinskim narodnim običajima s ponudom ukrajinskih kulinarskih specijaliteta, a na kojemu su se nalazili detalji koje ukrajinske obitelji postavljaju kako bi u sljedećoj godini i žetvi prizvali plodnost i sreću. Predstavnice Udruge žena Poljane ukrasile su stol neizostavnom božićnom pšenicom i božićnom zvijezdom, a nisu izostali ni razni kolačići i kuglof.

Velika fotogalerija 10. izložbe „Uređenje blagdanskog stola“ u Lipiku (14.12.2016.)