RADIONICE UTORKOM za djecu vrtićke dobi

0
169

Dva glavna dana Svjetskog dana ptica selica 2023. bit će 13. svibnja i 14. listopada, odražavajući cikličku prirodu sezonskih migracija ptica.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica je “Voda: Održavanje života ptica” kao poziv pozornosti na važnost vode i s njom povezanih staništa za ptice selice.

Nažalost, sve veća ljudska potražnja za vodom, kao i onečišćenje koje uzrokuju ljudi i klimatske promjene, prijete mnogim vodenim područjima o kojima ovise ptice selice. Svjetski dan ptica selica podiže svijest o ovim problemima i služi kao poziv na akciju za zaštitu ptica i njihovih staništa.

Ususret navedenim danima odradili smo u jučerašnjem već dobro poznatom terminu pričaonicu i radionicu s petogodišnjacima. Koristeći se slikovnicom “Ptice,” Kašmira Huseinovića upoznali smo razne vrste ptica, uočili njihove sličnosti i razlike, naveli načine kako im pomoći da se oporave od dugog putovanja, prežive te izradili trodijelnu slagalicu od papira.

“Budi kao ptica koja praveći kratku pauzu u letu, osjeti tanke grančice ispod sebe i nastavi dalje pjevati, znajući da ima krila.”

Victor Hugo