Ljubitelji likovne umjetnosti uživali u bogatstvu boja i motiva u Lipiku

0
223

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Lipik u Multikulturalnom centru 23. ožujka otvorena je izložba slika poznatog hrvatskog slikara i dizajnera-tehnologa, Ivice Bilandžića. Izložba je privukla brojne ljubitelje likovne umjetnosti koji su imali priliku uživati u bogatstvu boja i motiva koje je Bilandžić prenio na svoja platna.

Ivica Ico Bilandžić je hrvatski profesionalni slikar i dizajner-tehnolog koji živi i stvara u Kutini i Malinskoj na otoku Krku. Ovaj svestrani umjetnik je član HDLU-a i do sada je izlagao na gotovo 200 skupnih i 69 samostalnih izložbi u 35 gradova i mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Galerije u kojima je izlagao uključuju one u Kutini, Zagrebu, Zadru, Vinkovcima, Bjelovaru, Koprivnici, Sisku, Daruvaru, Labina, Češkim Budejovicama, Brnu, Kampu Linford, Stuttgartu, Rigi, Malinskoj, Novskoj, Hrvatskoj Kostajnici, Sesvetama, Bakru, Križu i Toplicama Lipik. Bilandžić je izlagao i u Multikulturalnim prostorima u Kutini, Sisku, Krapinskim Toplicama, Lipiku, Popovači, Ivanić Gradu, Svetom Vidu, Lipovljanima, Kraljevoj Velikoj, Krapju, Kloštaru, Gaju, Privlaci, Ravnoj Gori, Fužinama, Dvorcu Stara Sušica i Duderstadtu.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, Jasna Molnar Kukić, naglasila je da je Bilandžić dobitnik nekoliko pohvala, priznanja i nagrada za slikarska i dizajnerska rješenja na lokalnoj i državnoj razini, uključujući nagradu INA-e i nagradu Hrvatskog Sabora za kulturu. Osim toga, Bilandžić je član i radnik Matice hrvatske, česti donator slika u humanitarne svrhe, organizator likovnih kolonija, mentor dviju slikarskih udruga te učitelj u preko 50 slikarskih radionica. Bavi se izradom novih oltarnih slika, obnovom sakralnih slika na platnu i drvu, kipova te nisko postavljenih oltara.

Bilandžićeva djela su prepoznata od strane mnogih eminentnih likovnih kritičara, a o njima je ovom prigodom govorila i Lipičanka Jasminka Matić, kao i nekadašnji lipički gradonačelnik Antun Haramija, koji je izložbu svečano otvorio.

Sam Ivica Bilandžić, obraćajući se prisutnima, istaknuo je kako je izložbom želio pokazati pravce i likovne tehnike koji se provlače kroz naše knjige i udžbenike; od realizma i hiperrealizma pa sve do kubizma. Na ovoj su izložbi posjetitelji imali priliku vidjeti radove ovog talentiranog umjetnika, među kojima su i oni s motivima Lipika i pri tome uživati u njegovom umjetničkom izričaju.

Događaj su uveličali i nastupi Vokalne skupine “Dunje” iz Kutine te pjesnikinje Irene Kalan. Ovaj umjetnički događaj pružio je Lipičanima i posjetiteljima grada priliku da se u ugodnom ambijentu okruže umjetnošću i da uživaju u kreativnosti Ivana Bilandžića. Svojim izvanrednim djelima, ovaj umjetnik nastavlja oduševljavati ljubitelje likovne umjetnosti diljem Hrvatske.