Povodom Dana branitelja Lipika otvorena izložba slika Drage Kuruca

0
251

Dvodnevni program obilježavanja Dana branitelja Lipika u organizaciji Udruge branitelja Lipika 1991. i Grada Lipika započeo je 1. prosinca otvorenjem izložbe amaterskog umjetnika iz Lipika i branitelja Lipika, Drage Kuruca, u galeriji Multikulturalnog centra Lipik.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasna Molnar Kukić istaknula je u uvodno kako je jedan od najvažnijih dana u godini, ali i u povijesti Grada Lipika, upravo njegov dan oslobođenja, a to je 6. prosinac 1991. godine. Tim povodom organizirana je i ova izložba Lipičanina Drage Kuruca, slikara, ali i branitelja Lipika čija je izložba okupila zaista veliki broj posjetitelja.

Dvije izložbe u jednoj

Svoj osvrt na izložbu i ovo je prigodom dao  svestrani umjetnik Siniša Njegovan Starek. On je istaknuo kako su po prvi put u Lipiku organizirane dvije izložbe jednog autora, odnosno, zajednička izložba dvaju različitih medija, jednog autora. Naime, jedna je izložba digitalnih fotografija raznih tematika, a druga je izložba umjetničkih slika prezentirana u različitim stilovima, kako u harmoniji, tako i u kontrastu, ritmu ili proporciji.

Autor izložbe slikarstvom se počeo baviti iz hobija još 1973. godine i otada kao slikar amater motive traži u pejzažima, povijesti Lipika, Pakraca i okolice, odnosno povijesnim građevinama, događajima i osobama povezanim s nekadašnjim Lipikom, a najviše slika tehnikama ulja na platnu i staklu te u novije vrijeme oslikavanjem kamena lapora

Izložbu Drage Kuruca, koji uz bavljenje slikarstvom i umjetnosti ima druge hobije poput zaštite prirode, životinja, a napose dabrova, planinarstva i lova, otvorio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana pozdravivši sve okupljene, a posebno hrvatske branitelje i branitelje Lipika, među koje se ubraja i sam slikar.

Otvorenje izložbe zvucima glazbe su uveličali članovi Tamburaškog sastava Lipa, a izložbu su organizirali Gradska knjižnica i čitaonica Lipik te Grad Lipik, na čemu se zahvalio i sam autor, Drago Kuruc, na kraju ove lijepe umjetničke večeri.

FOTOGALERIJA